Cranbrook Children Choose New Play Area Design

The winning design for a new play area in Cranbrook’s Hayes Square has been selected. 

More than 380 children, parents and carers from Cornerstone Baby and Toddler Group and St Martin’s Primary School chose the ‘Proludic’ design -- the clear favourite by all the groups.

It will be the second play area for children in the new town. 

Councillor Iain Chubb, East Devon District Council’s Portfolio Holder for the Environment, said:

“Involving the young people of Cranbrook in choosing their play area is very important because it will fulfil their needs and wishes when they play there.

“This exciting design was voted as favourite because it had more equipment and more variety than the other designs. Children, parents and carers felt it would be more fun for longer. Some also felt it would be most suitable for their age groups, particularly those at the toddler group.”

Four play area designs were put forward by different companies in response to the design brief created by Cranbrook’s young people. The design brief was created from ideas for play area activities from children at Cornerstone Baby and Toddler Group and St Martin’s Primary School.  

Councillor Kim Bloxham, Chair of Cranbrook Town Council’s Amenities Committee, added: 

“By talking to around ten per cent of Cranbrook’s population, we are able to provide a play area that is suited to local people.

“People are really enthusiastic about the play area and looking forward to seeing it installed.

“Once the order is placed, the equipment will be especially made.  We expect installation work to begin in the Spring and the play area will open shortly afterwards.”

The play area is funded by the New Community Partners Consortium (NCPC), as a condition of planning permission for Cranbrook developments, known as Section 106 funding.  East Devon District Council consult the community when spending any Section 106 funding for sport and play throughout the district.

Looking ahead, more active spaces will be provided including a skatepark and a trim trail.  Cranbrook Education Campus also plans to make its sports facilities available to local residents in the future.

The winning play area design from Proludic pictured above shows how the play area could look. [Note: this is an indication only and not a representation of the final design.]

[Issued 29.1.16]